Szakkollégiumunk 2002 óta minden évben megszervezi a Heller Farkas Szakmai Hetet, amely az évek során a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnagyobb presztízsű hallgatók által szervezett (de természetesen bárki előtt nyitva álló) rendezvénye lett.

2016 őszén szakkollégiumunk ismét megrendezi a Heller Farkas Szakmai Hetet, amelynek keretében ezúttal a pénzügyi, tőzsdei innovációkat, és a fintech mozgalom jelentőségét vesszük górcső alá, A pénzügyek jövője címszó alatt. Az esemény nyitóelőadásának megtartására Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatóját kértük fel, aki elfogadta a meghívásunkat.

Az elmúlt pár évben számos iparágban elsöprő erejű változások mentek végbe az internetes forradalom okozta alacsony belépési korlátnak és alacsony vállalkozásindítási költségeknek köszönhetően. Erre a legjobb példák talán a szállodaiparra az Airbnb hatása valamint az Uber küzdelme a taxitársaságokkal szemben. Most a pénzügyi rendszereken van a sor, hogy megújuljanak. A pénzügyi technológia (fianacial technology), röviden fintech mozgalom célja a hagyományos, intézményesült pénzügyi megoldások újraértelmezése, és esetleges megingatása. Az említett mozgalom főként startup cégek formájában tör előre. Ezek a cégek olyan szoftvereket és technológiákat fejlesztenek, amelyek hatékony, alacsony költségű, sok esetben személyre szabott szolgáltatások ajánlását teszi lehetővé az ügyfelek számára. Mivel az ilyen fintech cégek sokszor csak részpiacokra fókuszálnak, ezért sokkal kevesebb szabályozás köti meg a kezüket, de az is előfordul, hogy a szabályozók még nem készültek fel az újfajta szolgáltatások regulázására.

De hogyan érinti ez a mozgalom a hagyományos bankszektor szereplőit? A bankok többnyire örökölt, sokszor elavult nagy rendszerei nem tudnak lépést tartani a technológia szektorból érkező új szereplőkkel. A probléma az, hogy a banki szakemberek az esetek többségében nem technológiai szakemberek. Hogyan tudnak versenyezni tehát a bankok a fintech cégekkel? Van-e értelme versenyezni, az együttműködés helyett? Illetve, mi a jelenlegi helyzet Magyarországon e tekintetben? Röviden, hogyan alakulnak a pénzügyek a közeljövőben?

Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ az őszi konferenciánk keretében.

A szakmai hét programja:

0. nap (2016.11.07.):
17:20-18:50 – E II. előadó:
A konferencia ünnepélyes megnyitója
Végh Richárd – (A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója): Tőzsdefejlesztés a nemzeti tőke megtartása és megerősítése érdekében

1. nap (2016.11.08.)
Mi is az a FinTech?
13:15 – E III. előadó: A Heller Farkas Elsős Verseny ünnepélyes díjátadója
13:40-15:10 – E III. előadó:
Bummer Tamás (Digital Asset Holdings – Chief Ledger Architect): BLOCKCHAIN – A bitcoin hátterében húzódó technika lehetőségei – Distributed Ledgers – The conveyor belt for finance
15:30-16:15 – E III. előadó:
Suppan Márton (Peak Financial Services igazgató): Egy új időszámítás kezdete – A digitális bankolás korszaka
16:20-17:00 – E III. előadó:
Kóka János (Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgató): One Mobile – Fizessünk okostelefonnal!
17:20-18:50 – E III. előadó:
Fintech Kerekasztal beszélgetés – Vinnai Balázs (BNL Growth alapító), Boros Áron (MKB Consulting), Szabó Márton (Koin Kft., ügyvezető igazgató), Kóka János (Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgató), moderátor: Lemák Gábor (Fintech Group)

2. nap (2016.11.09.):
Bankok és szabályozás a FinTech viharában
13:30 – E III. előadó: Nyereményjátékunk sorsolása
13:40-15:10 – E III. előadó:
Hetényi Márk (MKB Bank vezérigazgató helyettes): Bankok és a FinTech
15:20-15:30 – E III. előadó:
A nyereményjáték kisorsolása
15:30-17:00 – E III. előadó:
Bartha Lajos (MNB – Pénzügyi Infrastruktúrák Igazgatóság) – A FinTech szabályozása
17:20-18:50 – E III. előadó:
Hegedüs Éva (Gránit Bank elnök-vezérigazgató): Gránit – A digitális bank

3. nap (2016.11.10.):
IT és a pénzügyek
13:40-15:10 – E 3005. előadó:
Antal Lajos (Deloitte Kiberbiztonsági Tanácsadás üzletág vezetője) – IT biztonság a pénzintézeteknél: hogyan védik a pénzüket a bankok?
15:30-16:15 – E 3005. előadó:
Radnai Márton (Ramasoft Kft. vezérigazgatója) – Robotok a pénzügyi piacokon – szükség lesz még ránk?
16:20-17:00 – E 3005. előadó:
Fazekas Ferenc (Invest and Trade Kft.) – High Frequency Trading – Száguldás a tőzsdén
17:20-18:50 – E 3005. előadó:
Nagy-Rácz István (Dmlab Kft. ügyvezető partnere, adatelemző szakértő) – Az adatbányászás jövője