Gyakran ismételt kérdések
 
 
Mi is az a szakkollégium?

Száraz definíció szerint a szakkollégiumok olyan felsőoktatási öntevékeny csoportok, amelyek a kollégium tagjainak megteremtik a nemzetközi szinten is magas szakmai színvonal eléréséhez a megfelelő környezetet, valamint célul tűzik ki a társadalmilag érzékeny és jól informált értelmiségiek képzését, a szakkollégisták önkifejtésének, önkiteljesedésének elősegítését. De ennél sokkal több maga a szakkollégium!    

Miért jó szakkollégistának lenni?

Hihetetlen élmény, amiből ha kimaradnál, később nem pótolhatnád. A szakkollégium elég sokszínű szervezet ahhoz, hogy megtaláld benne a Téged érdeklő, számodra hasznos fejlődési lehetőségeket, és közben olyan emlékekkel legyél gazdagabb, mely menthetetlenül összeköt ezekkel az emberekkel.

Miben különböztök a többi szakkolitól?

Ha már körülnéztél, bizonyára érezhetted, hogy minden diákszervezetnek picit más hangulata van. Azonban néhány kézzelfogható dologban is különbözünk.  Emellett a Farkaslak saját albérlet, így az egyetemi kollégiumoknál (ahol más szakkolik laknak), nagyobb szabadsággal rendelkezünk. Kis létszámú tagságunk pedig garantálja, hogy egy nagyon összetartó közösség jöjjön lére, ahol mindenki mindenkit ismer, és érezheted, hogy Te tartod fenn a szervezetet.

 Mit jelent az, hogy pénzügyes a koli?

Először is, másodéven lesz egy pénzügyes kurzusod, amely egy fokkal mélyebb tudást fog adni, mint amit az egyetemen pénzügytanból megtanítanak. Ezen kívül, mivel a tagság nagyjából fele pénzügy szakos, időről időre találkozol majd ilyen irányú beszélgetésekkel, könnyen találsz ilyen témájú kurzust magadnak, ha ez érdekel. Viszont a tagság másik fele egyéb szakokról – gazdaságelemzés, menedzsment, gazdaságinformatika, alkalmazott közgazdaságtan, nemzetközi gazdálkodás, turizmus – került ide, így ha más vonz Téged, akkor is minden gond nélkül lesz módod olyan témájú kurzusokat hallgatni, nem pénzügyes szakmai beszélgetéseket, programokat választani.

Mennyi időt vesz el a szakkolizás?

Amennyit Te szánsz rá. Ha felvételt nyertél a Hellerbe, akkor félévente két kurzus, havi egy – nagyjából kétórás – gyűlés és félévente két hétvégi tábor kötelező, de hidd el, hogy ezeket sem fogod kényszernek érezni. Nem is beszélve arról, hogy mire észbe kapsz, ennél sokkal több időt fogsz velünk tölteni. Két óra között a Heller irodában (F6.2) fogsz netezni és beszélgetni, itt fogsz ebédhez társat találni, este pedig a Farkaslakban sörözni, bulizni, vagy épp a másnapi ZH-ra közösen tanulni.

Szoktak a szakkollégisták bulizni?

Micsoda kérdés ez, hát persze, hogy szoktunk! Gyere el velünk bulizni, vagy látogass el a későbbiekben táborainkba, és bebizonyítjuk Neked! Mi is ugyanolyan diákok vagyunk, mint bárki más, csak nem elégszünk meg az egyetemen kapott tömegképzéssel.

Mikor lehet veletek a kurzuson kívül találkozni? Lesz majd erre alkalom?

Természetesen igen, hiszen nem csak tanulunk, hanem egy jó csapatot is szeretnénk kialakítani. Az Évközi események, programokra kattintva megtalálhatod az összes, erre a félévre tervezett rendezvényünket!

Mik azok a szakmai követelmények?

Azok a minimum elvárások, melyeket tagjainkkal szemben megfogalmazunk. Amennyiben ezek teljesítése nem sikerül, akkor az illetőnek a gyűlés előtt kell számot adnia arról, hogy ennek mi az oka, és a szakkollégiumból való kizárás komoly veszélyével kell szembenéznie. Azért nem kell elkomorodni: segítünk a teljesítésükben, és mivel nem vagyunk önmagunk ellenségei, ezért próbálunk teljesíthető szintű elvárásokat támasztani.

Miről lehet kurzust hallgatni?

Bármiről. Tényleg. Ha keresel még két embert, akit érdekel az adott téma, és vállalod, hogy – akár segítséggel – megszervezed, akkor garantáltan (majdnem) bármiről hallgathatsz kurzust. Játékelmélettől kezdve a kockázatkezelésen és vállalatértékelésen keresztül a pszichológiáig, grafológiáig, vagy éppen a szakmai rendszeren kívül meghirdetett borkurzusig volt itt már minden.

Mikor lehet felvételizni hozzátok?

A szakkollégiumi felvételinkre mindig tavasszal kerül sor, előreláthatólag március-április környékén. Látogass vissza akkor is honlapunkra a pontos információkért, vagy járj nyitott szemmel az egyetemen, nem fogsz lemaradni róla!

Mi ez a cucc a pólón?

A Heller logója. Ha valaki pólóján, ingjén, pulóverén ezt látod, az rossz ember nem lehet, és biztosra veheted, hogy az illető Helleres. Ha bárkit meglátsz kék alapon sárga holddal a mellkasán, állítsd meg nyugodtan és ne habozz kérdezni, ha kíváncsi vagy valamire!

Mi az a Farkaslak?

A Farkaslak a Heller kollégiumának neve. Itt lakik együtt a tagság nagy része, és itt tartjuk Nektek a HPK szemináriumokat, valamint a közösségi programok nagy részét is.

Hol van a kolitok?

A szakkollégiumunk épülete a Luther utca 4-6. szám alatt található, közel az egyetemhez, metróhoz, villamoshoz, buszokhoz.

Muszáj beköltözni?

Hozzánk nem kötelező beköltözni. Így aki budapesti vagy van saját lakása, annak sem jelent problémát a szakkollégiumi tagság, teljes értékű tagja lehet a Hellernek.

Hányan laknak bent, miért jó a bentlakás?

A Farkaslakban kb. a tagságunk fele lakik benn. A beköltözést mindenkinek ajánljuk, hiszen így lehet igazán a körforgásban maradni, minden infóról első kézből értesülni. Ezen kívül, ha spontán beszélgetni, bulizni támad kedved, vagy nem érted a tananyagot, mindig találsz majd valakit, aki a segítségedre lesz.