Szakkollégiumunk 2022-ben is megszervezte Szakmai Hetét. A szakmai hét célja volt, hogy betekintést nyújtson olyan releváns társadalmi és szociálpszichológiai kérdésekbe, amelyek merőben meghatározzák társadalmunk helyzetét, Magyarország gazdasági teljesítményét és helyünket Európában.
Előadóink neves szociálpszichológusok és kutatók voltak, akik olyan témákat hoztak nekünk, amelyek más fényben világítják meg mindazt, amit egyetemen tanulunk vagy a világról tudunk.

Az alábbiakban az előadások vázlatai tekinthetők meg:

  • Krekó Péter – Összeesküvés elméletek és álhírek

Krekó Péter előadása során elmélyedhettünk az összeesküvéselméletek és álhírek világában. Nagyon sok való életből származó példán keresztül mutatta be nekünk mit jelentenek és miben különböznek egymástól az összeesküvéselméletek és az álhírek. Terjedésükről is sok érdekeset megtudhattunk; kik terjesztik, milyen célokkal, kik a célközönség, valamint az erre könnyen fogékony emberek. Továbbá annak a pszichológiájába is beavatott minket, hogy miért hiszünk ezekben, végül pedig az ellenük való védekezésről osztotta meg véleményét. Tovább olvasok

  • Mérő László – A válságok pszichológiája

Az előadás témája a válságok emberekre gyakorolt pszichológiai hatása és leküzdésük lehetséges módjai voltak. A kérdés nem is lehetne aktuálisabb, ugyanis jelenleg is éppen egy mélyülő gazdasági válságban van a világunk. Mérő László néhány pszichológiai eszközt is említett nekünk a válság kezelés mentális segítéséhez. Szót ejtett többek között az ÚHDE stratégiáról, a reziliencia kifejlesztéséről, a komfortzónánk elhagyásáról, kitágításáról, azaz hogy vezessünk be új szokásokat és vállaljunk másfajta kockázatokat, illetve a konvertálható tudás megszerzéséről. Tovább olvasok

  • Dr. Tessényi Judit – Kockázatvállalás, befektetések

Dr. Tessényi Judit fő témája a szerencsejátékok, és a szerencsejátékfüggőség volt. Nagy hangsúlyt kapott a játékszervezők szerepe, és hogy mitől lesz egy játékszervező felelősségteljes: a szerencsejátékok veszélyeinek kutatása, az arról való tájékoztatás, valamint a veszélyeztetett emberek felismerése, és segítése. A szerencsejátékfüggőség komoly károkat is okozhat, növeli az öngyilkosság valószínűségét, és sok esetben komoly bűncselekményeknek is az oka. A probléma mérséklésére a legjobb módszer a prevenció, ami már fiatal korban a neveléssel kezdődik. A függőség is kezelhető, és a felelős játékszervezés is csökkenti a kialakulásának a kockázatát.

Link a Facebook eseményhez