Ez a közösség szinte mindenkinek mást jelent. Van, akinek lázadást gimnazista önmagával szemben, amikor a kötelezőket még rövidítve sem volt hajlandó elolvasni, vagy éppen lázadást a mai korszellemnek megfelelő mozi, internet, TV kultúra ellen. Van, akinek az IKK egy olyan társaságot jelent, ahova csak egyszerűen el lehet jönni beszélgetni politika- és pletykamentesen, és a beszélgetések alatt kiderül, hányféle olvasata lehet egy könyvnek.

A kurzus ötlete Geri fejéből pattant ki, aki úgy érezte, hogy ideje lenne egy kicsit művelődni. Hogy saját lelkesedését hosszútávra is biztosítsa, keresett magának társakat is e jó ötlethez. Így indult…

És hogy mi lett belőle az elmúlt évek alatt? Késhegyig menő viták egy-egy könyv mondanivalóján, vagy éppen az egyes szereplők viselkedésének megítélésében. Álmomban sem gondoltam volna, mikor az első alkalmon megjelentem, hogy nem telik bele egy év, és képes leszek magamból kikelve védeni egy könyv főszereplőjét, amikor én azt hiszem, hogy érzem/értem mit miért csinált, a többiek meg nem.

Aztán lettek sokszor nagy világmegváltó beszélgetések a mai világ néhány anomáliájáról, szociális, morális problémákról. Összességében az összes beszélgetés alatt és által szép fokozatosan megismertük egymás gondolkodásmódját, értékrendjét, amire azt gondolom, egyre kevesebb lehetőség adódik manapság.

Az IKK keretein belül több kezdeményezés is napvilágot látott: sor került színházlátogatásra, az elolvasott művek filmadaptációinak megtekintésére, és egy versküldő lánc is elindult. Emellett az IKK a régi szakkolisoknak fontos és rendszeres fórum/ ürügy az egymással és a szakkoli fiatalabb generációival való találkozásra, így a bál és a táborok mellett a kapcsolattartás fontos hídja. Ennek értelmében pedig örömmel várunk minden kedves csatlakozni vágyót.

A korábbi évek olvasmányai:

Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton
Ottlik Géza: Iskola a határon
Szabó Magda: Az ajtó
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Göncz Árpád: Sarusok
Takami Kósun: Battle Royale
Henry Kissinger: Kínáról
Gabriel Garcia Marquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet
Bret Easton Ellis: Amerikai pszichó
Kristóf Ágota: Trilógia
Émile Zola: Tisztes úriház
Malcolm Gladwell: A kutya szemszögéből
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei
Daniel Keyes: Érintés