Szakkollégiumunk 2002 óta minden évben megszervezi a Heller Farkas Szakmai Hetet, amely az évek során a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnagyobb presztízsű hallgatók által szervezett (de természetesen bárki előtt nyitva álló) rendezvénye lett.

2015 őszén ismét megrendezzük a Heller Farkas Szakmai Hetet, ahol ezúttal Magyarország nemzetközi gazdasági, külpolitikai és geopolitikai jelentőségét vesszük górcső alá, Helyünk a világban címszó alatt. Az esemény nyitóelőadásának megtartására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter urat kértük fel, aki elfogadta meghívásunkat.

A X. században Európa nyugati fele imában próbált meg segítséget hívni a kalandozó magyarok ellen, jó ötszáz évvel később pedig már a Magyar Királyságért, mint Európa védőbástyájáért imádkozott. Voltunk az öreg kontinens legnagyobb aranytermelői és éléskamrája is. Budapest a XIX. század végén a világ második legnagyobb malomipari központja volt az amerikai Minneapolis után.1942-ben az egész világ rádióexportjának mintegy 30 százalékát az Orion bonyolította le. A hetvenes évek végére az Ikarus gyár 10 ezer darabos éves termelésével Európa legnagyobb buszgyártója lett, majd a 80-as évek elejére a világ öt legnagyobb buszgyártója közé került, s a magyar buszok mintegy 60 országban közlekedtek. 1989-ben a berlini fal leomlásához, a német egységhez és Európa megosztottságának felszámolásához vezető út mérföldköve volt a sok ezer NDK-s menekült Magyarország általi befogadása, a soproni Páneurópai Piknik, s végül a szeptember 11-én bejelentett határnyitás.

De vajon milyen a külpolitikai megítélése és geopolitikai helyzete hazánknak 2015-ben? Milyen szerepet tölt be a magyar gazdaság globalizálódott világunkban?Vannak-e nemzetközi jelentőségű gazdasági szereplőink? Avagy röviden: Hol a helyünk a világban? Konferenciánk célja, hogy választ találjunk erre a kérdésre.

A szakmai hét programja:

0. nap (2015.11.02.):
17:20-18:50 – C nagyelőadó:
A konferencia ünnepélyes megnyitója – Rostoványi Zsolt, a BCE rektora
Szijjártó Péter (Külgazdasági és külügyminiszter): “Helyünk a világban”

1. nap (2015.11.03.):
Magyarország gazdasági jelentősége és versenyképessége a rendszerváltástól napjainkig
13:40-15:10 – Könyvtár előadóterem:
Csaba László (A Corvinus egyetemi tanára, az MTA rendes tagja): Pumák Európában? A növekedés kihívása és kilátásai
15:30-17:00 – Könyvtár előadóterem:
Chikán Attila (A Corvinus egyetemi tanára, volt gazdasági miniszter): Hazánk versenyképessége és javításának perspektívái
17:20-18:50 – Könyvtár előadóterem:
Parragh László (A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke): Gazdaság – tudás – versenyképesség

2. nap (2015.11.04.):
Magyar gazdasági szereplők a nagyvilágban
13:40-15:10 – Könyvtár előadóterem:
Halácsy Péter (A Prezi alapítótagja): Prezi a nagyvilágban
17:20-18:50 – Sóház I. előadó:
Bogsch Erik (A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója): Richter, a magyar multi

3. nap (2015.11.05.):
Magyarország geopolitikai, biztonságpolitika helyzete. Hazánk nemzetközi megítélése. A magyar külpolitika útja, sikerei, kudarcai, kihívásai.
13:25-13:40 – E II. előadó:
A Szakmai Hét elsős versenyének ünnepélyes díjátadója
13:40-15:10 – E II. előadó:
Külpolitikai kerekasztal beszélgetés: Magyarics Tamás (Volt nagykövet, egyetemi docens), Jeszenszky Géza (Volt külügyminiszter, egyetemi tanár), Balázs Péter (Volt külügyminiszter, egyetemi tanár), moderátor: Hlavay Richárd (Az inforádió műsorvezetője)
15:20-15:30 – E II. előadó:
Az #IttAHelyem nyereményjáték fődíjának kisorsolása
15:30-17:00 – E II. előadó:
Tábori Ádám (sajtófotós): A migráció fényei és árnyai, térben és időben – képes beszámoló
17:20-18:50 – C VIII. előadó:
Menekültügyi kerekasztal beszélgetés: Iván Júlia (A Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója), Tálas Péter (NKE Dékán, Biztonságpolitikai szakértő), Stepper Péter (A Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület elnöke), moderátor: Golovics József (PhD hallgató)