Az eddigi tapasztalataink alapján összeállítottunk egy 2 x 45 perc hosszú alapelőadást, amit bármikor meg tudunk tartani egyben, de akár külön-külön is. Ezeknek tartalma a következő:

1. óra: Pénzügyi tudatosság

Ezen az órán arról beszélgetünk a diákokkal, hogy a saját életükben mire érdemes figyelniük a pénzügyeik kezelésénél, olyan fogalmakkal ismerkedünk meg, mint a folyószámla, bankkártya és hitelkártya, diákhitel1 és diákhitel2, THM.  Ötleteket gyűjtünk, hogyan tudják nyomon követni saját költségeiket és bevételeiket, megnézünk néhány hasznos telefonos applikációt.

2. óra: Öngondoskodás

Az órán a tudatos fogyasztásról és az öngondoskodásról tartunk interaktív foglalkozást 45 percben, az ismeretterjesztő anyagot hétköznapi példákkal szemléltetjük, hogy a szerzett tudást alkalmazni tudják a diákok a mindennapi életük során is. Bemutatjuk a létszükségleti és kényelmi cikkek közti különbséget, az adózás szerepéről és az adófajtákról egy rövid tájékoztatót is tartunk. Ezután a lehetséges nyugdíjrendszereket hasonlítjuk össze, valamint pedig rátérünk az öngondoskodás fontosságára. Az óra végén röviden megemlítjük a különböző befektetési lehetőségek kockázatosságát és várható hozamát.

3. óra: Válságok

Az elmúlt években a válságok sajnos a mindennapjaink részei és gyakori beszédtémák lettek, ezért úgy gondoltuk, hogy a diákoknak szeretnénk röviden összefoglalni, hogy hogyan alakulnak ki, milyen következményeik és hasonlóságaik vannak. Az óra során átvesszük a holland tulipánválságtól kezdve a Covid válságig a jelentősebb kríziseket, hogy egy kicsit tisztább képet kapjanak a tanulók a válságok mibenlétéről.

4. óra: Milyen világban élünk?

Ez az óra egy interaktív diskurzus, amelyben statisztikai adatokat felhasználva megvizsgáljuk a globalizáció jelenségét, hogy a 20-21. században hogyan fejlődött a világ, mik a jelenlegi tendenciák. Az óra célja, hogy a közéletben is gyakran szóba kerülő témák mögé lássunk egy kicsit jobban. Túl fog népesedni a Föld? Hogyan élnek az egyes pontjain? Mikben fejlődtünk eddig rengeteget? Mik a várható változások? Ezekre, és hozzájuk hasonló kérdésekre keressük közösen a választ a statisztikák mentén.

Ezen felül számos egyéb témát is összegyűjtöttünk, amiről igény szerint tudunk egy-egy órát tartani:

  • Központi költségvetés, adók, költségvetési korlát
  • Mi az a központi bank? Mit csinál? Miért fontos?
  • Európai Unió, EURÓ
  • Globalizáció
  • Nagyvállalatok szerepe a gazdaságban és mindennapjainkban
  • Miből áll a magyar gazdaság?

Szeretné, hogy az Önök iskolájába is ellátogassunk? Írjon nekünk a gimisoktatas@heller.uni-corvinus.hu címre!