Tudod, hogy mi a különbség a veszekedés és a vita között? Eleged van már az otthoni civakodásokból, a médiában látható cirkuszból? Hiányolod a valódi érveken alapuló, konstruktív párbeszédet, ahol nem is feltétlenül a másik meggyőzése, sokkal inkább a különböző nézőpontok beemelése a cél?

Idén a Heller Farkas Szakkollégium azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy napjainkban hiánycikknek számító vitasorozatot rendez Közgazdászok a RINGBEN! – Vitaestek a magyar gazdaságról címmel.

A következő hetekben vendégünk lesz több, a közgazdász szakmán belül ismert és elismert szakember, hogy a magyar gazdaság főbb kérdéseit illetően ütköztessék álláspontjaikat. A rendezvény összesen három alkalomból áll, ahol vendégeink a következő témákat, kérdéseket vitatják meg:

Bod Péter Ákos, az Antall-kormány minisztere (1990-1991) és Orbán Krisztián, az Oriens vezető partnere a magyar gazdaságpolitika fordulópontjaival kapcsolatban ütköztetik álláspontjaikat a rendszerváltástól egészen napjainkig.

Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közpénzügy professzora és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke a magyar versenyképességi és növekedési kilátásokat vitatják meg.

Király Júlia, az MNB volt alelnöke (2007-2013) és Surányi György, az MNB volt elnöke (1990-91, 1995-2001) pedig a jegybanki válságkezeléssel és a közelmúltban alkalmazottnemkonvencionális monetáris eszközökkel kapcsolatban folytat eszmecserét.

Részletes leírásokért, regisztrációs linkért, pontos időpontokért és helyszínért görgess lejjebb!

Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrációs link külön van minden vitához, ezt lentebb, a leírásoknál találod.

A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

AZ ESEMÉNY NEM SAJTÓNYILVÁNOS!

——————————————————————————————————————————-

Bod Péter Ákos – Orbán Krisztián: Vissza a jövőbe – A magyar gazdaságpolitika értékelése a rendszerváltástól napjainkig

szeptember 30. (hétfő) 19.20-20.40

C X. előadó

Bod Péter Ákos: az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere (1990-91), illetve az MNB volt elnöke (1991-1994), a Corvinus egyetemi tanára

Orbán Krisztián: üzletember, az Oriens vezető partnere, aki számos nagy port kavaró cikket írt az elmúlt 15 évben – ezek közül talán a legismertebb A féltudású magyar elit (2007)

Az esemény nyitóalkalmának témája a modern magyar piacgazdaság kezdete, így közel 30 évet ugrunk vissza az időben. Vitapartnereink Bod Péter Ákos, illetve Orbán Krisztián, a rendszerváltás jelentette lehetőség kihasználásának vagy éppen elszalasztásának aspektusait, utólagos értékelését fogják megvitatni, a következő kérdések mentén:

Beváltotta-e a kapitalizmus a rendszerváltáskori reményeket? Hogyan váltunk a régió nagyreményű éllovasából több rangsor alapján sereghajtóvá? Valós gazdaságpolitikai fordulatot jelentett 2010 vagy csak a retorika más? Mit hozott és mit vitt el a privatizáció? Kísért-e még minket a szocializmus szellemvasútja?

Ha érdekelnek a válaszok, gyere el!

Regisztrációs form:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd45Q_pWwp-me0kv7MyACmQ8KqNK7E42qpeSfBMACFBeC3YRw/viewform?usp=sf_link

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/501478250397623/ 

——————————————————————————————————————————–

Lentner Csaba – Szabó László: Meddig tart az Aranykor? – A magyar versenyképességi és növekedési kilátások

október 8. (kedd) 19.20-20.40

C VII. előadó

Lentner Csaba: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdász közpénzügy professzora

Szabó László: A HOLD Alapkezelő (korábbi nevén Concorde Alapkezelő) elnöke

A vitasorozat második alkalmán a magyar gazdaság versenyképességi, illetve növekedési kilátásai kerülnek terítékre. Olyan kérdésekkel fognak vitapartnereink, Lentner Csaba, illetve Szabó László foglalkozni, mint hogy utolérjük-e Ausztriát, vagy nemsokára lehagy minket Románia? Fenntartható-e az 5% körüli növekedési ütem, vagy veszélyesen túlfűtött a magyar gazdaság és közel az összeomlás? Mi várható a Gazdaságvédelmi Akciótervtől? Hangzatos intézkedések vagy valós megoldások? Meddig tart az Aranykor? Már közel a ciklus vége, vagy még csak most jön az igazi fellendülés? Kinek lesz igaza, Varga Mihálynak vagy Matolcsy Györgynek?

Ha érdekel, merre tartunk, gyere el!

Regisztrációs form:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQH9NGdgqEfqtn_voSjFdfJ-e8tK1wZlHF2fHv45zPbKVR3Q/viewform?usp=sf_link

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/407793869940163/

—————————————————————————————————————————————

Király Júlia – Surányi György: Meddig ér a jegybank takarója? – Válságkezelés és unortodox monetáris politika

október 9. (szerda) 19.20-20.40

C X. előadó

Király Júlia: Az MNB alelnöke (2007-2013), jelenleg a KBC Group igazgatósági tagja

Surányi György: Az MNB elnöke (1990-1991, 1995-2001), korábban az Intesa Sanpaolo bankcsoport regionális vezetője, jelenleg egyetemi tanár

Vitasorozatunk záróalkalmán a jegybanki válságkezelést, illetve az elmúlt évek nemkonvencionális eszköztárát vesszük górcső alá. Vendégünk lesz az MNB 2008-as válság alatti alelnöke, Király Júlia, illetve Surányi György, aki korábban kétszer volt a jegybank élén. A monetáris politika szélesebb körben talán nem a legfelkapottabb hívószó, de életünk jelentős területeit határozza meg. Az euró árfolyama történelmi csúcson, a 3,1% körüli inflációt már a boltokban is érezhetjük, a jegybank 330 pontos Versenyképességi programja pedig átütő változásokat hozhat a magyar gazdaságban.

Ha érdekel, mit hozhat a jövő, gyere el!

Regisztrációs form:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScq3EFbEEr7vnM1CV5JJ8wKUGFWxHu6JnGjki2MdprWodwZiw/viewform?usp=sf_link 

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/2915260951836145/


Baradnai Mirella

Kapcsolódó bejegyzések

Heller Bevonó 2021

Idén is megrendezzük a Heller Bevonó-t! Ismerd meg szakkollégiumunkat és kapcsolódj ki az izgalmas programokon!   !!Figyelem! Az első 20 jelentkező ajándékcsomagban részesül!!   Jelentkezési határidő:Április 7. 23:59   Csak az április 2. előtt beérkezett Read more...

Heller Pénzügyi Képzés Regisztráció

Kedves Elsősök! Szeretnénk nektek egy nagyszerű lehetőséget ajánlani: egy sok témát átfogó kurzussorozatot a fontos gazdasági témákról a téma szakértőinek előadásában, ez a Heller Pénzügyi Képzés (HPK). Ha érdekel, mit is jelent pontosan a fekete hattyú vagy Read more...

Hathatok-e a jövőmre? – Limpár Imre előadása

Az elmúlt években egymást érték életünkben a különböző válságok: küzdöttünk  járvánnyal, háborúval, de gazdasági és  szociális válsággal is, közben viszont épp a legfontosabb dologra nem jutott idő: önmagunkra. A megküzdés érdekében félretettük álmainkat, céljainkat és személyes jóllétünket, Read more...