Tudod, hogy mi a különbség a veszekedés és a vita között? Eleged van már az otthoni civakodásokból, a médiában látható cirkuszból? Hiányolod a valódi érveken alapuló, konstruktív párbeszédet, ahol nem is feltétlenül a másik meggyőzése, sokkal inkább a különböző nézőpontok beemelése a cél?

Idén a Heller Farkas Szakkollégium azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy napjainkban hiánycikknek számító vitasorozatot rendez Közgazdászok a RINGBEN! – Vitaestek a magyar gazdaságról címmel.

A következő hetekben vendégünk lesz több, a közgazdász szakmán belül ismert és elismert szakember, hogy a magyar gazdaság főbb kérdéseit illetően ütköztessék álláspontjaikat. A rendezvény összesen három alkalomból áll, ahol vendégeink a következő témákat, kérdéseket vitatják meg:

Bod Péter Ákos, az Antall-kormány minisztere (1990-1991) és Orbán Krisztián, az Oriens vezető partnere a magyar gazdaságpolitika fordulópontjaival kapcsolatban ütköztetik álláspontjaikat a rendszerváltástól egészen napjainkig.

Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közpénzügy professzora és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke a magyar versenyképességi és növekedési kilátásokat vitatják meg.

Király Júlia, az MNB volt alelnöke (2007-2013) és Surányi György, az MNB volt elnöke (1990-91, 1995-2001) pedig a jegybanki válságkezeléssel és a közelmúltban alkalmazottnemkonvencionális monetáris eszközökkel kapcsolatban folytat eszmecserét.

Részletes leírásokért, regisztrációs linkért, pontos időpontokért és helyszínért görgess lejjebb!

Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrációs link külön van minden vitához, ezt lentebb, a leírásoknál találod.

A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

AZ ESEMÉNY NEM SAJTÓNYILVÁNOS!

——————————————————————————————————————————-

Bod Péter Ákos – Orbán Krisztián: Vissza a jövőbe – A magyar gazdaságpolitika értékelése a rendszerváltástól napjainkig

szeptember 30. (hétfő) 19.20-20.40

C X. előadó

Bod Péter Ákos: az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere (1990-91), illetve az MNB volt elnöke (1991-1994), a Corvinus egyetemi tanára

Orbán Krisztián: üzletember, az Oriens vezető partnere, aki számos nagy port kavaró cikket írt az elmúlt 15 évben – ezek közül talán a legismertebb A féltudású magyar elit (2007)

Az esemény nyitóalkalmának témája a modern magyar piacgazdaság kezdete, így közel 30 évet ugrunk vissza az időben. Vitapartnereink Bod Péter Ákos, illetve Orbán Krisztián, a rendszerváltás jelentette lehetőség kihasználásának vagy éppen elszalasztásának aspektusait, utólagos értékelését fogják megvitatni, a következő kérdések mentén:

Beváltotta-e a kapitalizmus a rendszerváltáskori reményeket? Hogyan váltunk a régió nagyreményű éllovasából több rangsor alapján sereghajtóvá? Valós gazdaságpolitikai fordulatot jelentett 2010 vagy csak a retorika más? Mit hozott és mit vitt el a privatizáció? Kísért-e még minket a szocializmus szellemvasútja?

Ha érdekelnek a válaszok, gyere el!

Regisztrációs form:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd45Q_pWwp-me0kv7MyACmQ8KqNK7E42qpeSfBMACFBeC3YRw/viewform?usp=sf_link

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/501478250397623/ 

——————————————————————————————————————————–

Lentner Csaba – Szabó László: Meddig tart az Aranykor? – A magyar versenyképességi és növekedési kilátások

október 8. (kedd) 19.20-20.40

C VII. előadó

Lentner Csaba: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdász közpénzügy professzora

Szabó László: A HOLD Alapkezelő (korábbi nevén Concorde Alapkezelő) elnöke

A vitasorozat második alkalmán a magyar gazdaság versenyképességi, illetve növekedési kilátásai kerülnek terítékre. Olyan kérdésekkel fognak vitapartnereink, Lentner Csaba, illetve Szabó László foglalkozni, mint hogy utolérjük-e Ausztriát, vagy nemsokára lehagy minket Románia? Fenntartható-e az 5% körüli növekedési ütem, vagy veszélyesen túlfűtött a magyar gazdaság és közel az összeomlás? Mi várható a Gazdaságvédelmi Akciótervtől? Hangzatos intézkedések vagy valós megoldások? Meddig tart az Aranykor? Már közel a ciklus vége, vagy még csak most jön az igazi fellendülés? Kinek lesz igaza, Varga Mihálynak vagy Matolcsy Györgynek?

Ha érdekel, merre tartunk, gyere el!

Regisztrációs form:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQH9NGdgqEfqtn_voSjFdfJ-e8tK1wZlHF2fHv45zPbKVR3Q/viewform?usp=sf_link

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/407793869940163/

—————————————————————————————————————————————

Király Júlia – Surányi György: Meddig ér a jegybank takarója? – Válságkezelés és unortodox monetáris politika

október 9. (szerda) 19.20-20.40

C X. előadó

Király Júlia: Az MNB alelnöke (2007-2013), jelenleg a KBC Group igazgatósági tagja

Surányi György: Az MNB elnöke (1990-1991, 1995-2001), korábban az Intesa Sanpaolo bankcsoport regionális vezetője, jelenleg egyetemi tanár

Vitasorozatunk záróalkalmán a jegybanki válságkezelést, illetve az elmúlt évek nemkonvencionális eszköztárát vesszük górcső alá. Vendégünk lesz az MNB 2008-as válság alatti alelnöke, Király Júlia, illetve Surányi György, aki korábban kétszer volt a jegybank élén. A monetáris politika szélesebb körben talán nem a legfelkapottabb hívószó, de életünk jelentős területeit határozza meg. Az euró árfolyama történelmi csúcson, a 3,1% körüli inflációt már a boltokban is érezhetjük, a jegybank 330 pontos Versenyképességi programja pedig átütő változásokat hozhat a magyar gazdaságban.

Ha érdekel, mit hozhat a jövő, gyere el!

Regisztrációs form:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScq3EFbEEr7vnM1CV5JJ8wKUGFWxHu6JnGjki2MdprWodwZiw/viewform?usp=sf_link 

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/2915260951836145/


Baradnai Mirella

Kapcsolódó bejegyzés

Előadás

Past, Present & Future of the United States

The Heller Farkas College for Advanced Financial Studies invites You to the 2021 Annual Spring Conference, that rests on the pillar of exploring the American way of life, thus bearing the title: Past, Present & Read more...

Előadás

HPK I. Regisztráció

Elindult a regisztráció a Heller Pénzügyi Képzésre!    Ha még nem tudod, mi is ez pontosan, itt olvashatsz róla:   A kurzus ad egy kis ízelítőt nektek a Heller szakmai pilléréből, lehetőségetek van arra, hogy Read more...

Előadás

HPK II. – Felvételi

Sziasztok! Aki esetleg lemaradt a HPK I-ről, de szívesen csatlakozna, az most megteheti, és jelentkezhet a HPK II-re, melynek nyitóelőadását Csiszár Dénes, a JayStack alapítója fog tartani.  Ehhez nincs más dolgotok, mint költeni a felvételit Read more...