Történetünk


A Heller Farkas Szakkollégium alapítása

A Heller Farkas Szakkollégium alapításának gondolata legelőször 1995 nyarán merült fel egy kisebb baráti társaság tagjaiban. Legtöbbjük már szerzett tapasztalatokat egy vagy több egyetemi szervezetben, és úgy érezték, hogy ezekben – bár a közösségi élet területén rengeteget tanultak – szakmailag nem tudnak eleget fejlődni, az őket érdeklő témákban elmélyedni. Úgy gondolták, hogy ehhez egy szakkollégium nyújthatna megfelelő keretet, ahol az élénk közösségi élet mellett szakmai téren is tovább léphetnek.

Miért léptek egy új szakkollégium alapításának hosszadalmas és bizonytalan útjára, ahelyett, hogy az akkor már létező szakkollégiumok egyikébe jelentkeztek volna?

Egyrészt egy már létező szakkollégiumban alkalmazkodniuk kellett volna a meglévő feltételekhez – amiben rengeteg pozitívum is van: a hagyományok, a „nagy öregek”, akiktől tanulni lehet, stb. –, de ők a saját útjukat szerették volna járni, a saját hagyományaikat kialakítani, a saját terveiket valóra váltani. Másrészt szerettek volna nagyrészt pénzügyekkel foglalkozni, mivel szinte mindannyian a pénzügy szakirányra készültek, és ilyen irányultságú szakkollégium akkor még nem volt.

A tervezgetések, a jövőkép kialakítása, a hajnalig tartó megbeszélések után végre 1996 tavaszán elfogadták a szakkollégium Szervezeti és Működési Szabályzatát (SzMSz) és Szakmai Szabályzatát, kialakították szervezeti felépítését, megtervezték a következő tanév kurzusait, és elkezdték kifelé kommunikálni a szakkollégium megalapításának tervét.

Igyekeztek egyetemünk oktatóival minél többet beszélgetni, meghallgatni tanácsaikat. Ennek eredményeképpen 1996 novemberében az Egyetemi Tanács elé terjesztették a Heller Farkas Szakkollégium alapításának kérelmét, amelyet november 26-án az el is fogadott – azzal a feltétellel, hogy két év múlva újra szavaz a véglegesítésről. A két éves szakmai és közösségi munka elismeréseként az Egyetemi Tanács 1999. március 8-án egyhangú szavazással véglegesítette a Heller Farkas Szakkollégiumot. Ezzel szervezetünk lett az első, az egyetem vezetése, a diákszervezetek és az egyetem neves szakkollégiumai által is elismert, pénzügyekkel foglalkozó szakkollégium.

Alapító tagjaink

Babcsány Ákos Jánosi Zoltán Szuromi Ágnes
Bánhegyi Péter Hajdu András Váczi Imre
Beda Bernadett Nagy László Varga Péter
Ceglédi Henriett Pál József Varga Sándor
Csabai Zsuzsa Scheidler Tamás
Donga Zita Dalma Szabó Richard