Szakmai Hét 2016

“A pénzügyek jövője”

Az előadások diasorait az IDE KATTINTVA megjelenő Drive mappából tölthetitek le!

Szakkollégiumunk 2002 óta minden évben megszervezi a Heller Farkas Szakmai Hetet, amely az évek során a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnagyobb presztízsű hallgatók által szervezett (de természetesen bárki előtt nyitva álló) rendezvénye lett. Az eseménysorozatról, amely a közgazdaságtan, illetve a gazdálkodástudomány valamely fontos témáját körüljáró 3 napos konferenciát és egy hozzá kapcsolódó szakmai versenyt jelent, az elmúlt években számos közéleti és szakmai médium is beszámolt.

2016 őszén szakkollégiumunk ismét megrendezi a Heller Farkas Szakmai Hetet, amelynek keretében ezúttal a pénzügyi, tőzsdei innovációkat, és a fintech mozgalom jelentőségét vesszük górcső alá, A pénzügyek jövője címszó alatt. Az esemény nyitóelőadásának megtartására Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatóját kértük fel, aki elfogadta a meghívásunkat.

Az elmúlt pár évben számos iparágban elsöprő erejű változások mentek végbe az internetes forradalom okozta alacsony belépési korlátnak és alacsony vállalkozásindítási költségeknek köszönhetően. Erre a legjobb példák talán a szállodaiparra az Airbnb hatása valamint az Uber küzdelme a taxitársaságokkal szemben. Most a pénzügyi rendszereken van a sor, hogy megújuljanak. A pénzügyi technológia (fianacial technology), röviden fintech mozgalom célja a hagyományos, intézményesült pénzügyi megoldások újraértelmezése, és esetleges megingatása. Az említett mozgalom főként startup cégek formájában tör előre. Ezek a cégek olyan szoftvereket és technológiákat fejlesztenek, amelyek hatékony, alacsony költségű, sok esetben személyre szabott szolgáltatások ajánlását teszi lehetővé az ügyfelek számára. Mivel az ilyen fintech cégek sokszor csak részpiacokra fókuszálnak, ezért sokkal kevesebb szabályozás köti meg a kezüket, de az is előfordul, hogy a szabályozók még nem készültek fel az újfajta szolgáltatások regulázására. De hogyan érinti ez a mozgalom a hagyományos bankszektor szereplőit? A bankok többnyire örökölt, sokszor elavult nagy rendszerei nem tudnak lépést tartani a technológia szektorból érkező új szereplőkkel. A probléma az, hogy a banki szakemberek az esetek többségében nem technológiai szakemberek. Hogyan tudnak versenyezni tehát a bankok a fintech cégekkel? Van-e értelme versenyezni, az együttműködés helyett? Illetve, mi a jelenlegi helyzet Magyarországon e tekintetben? Röviden, hogyan alakulnak a pénzügyek a közeljövőben?

Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ az őszi konferenciánk keretében.

A szakmai hét programja:

0. nap (2016.11.07.):
17:20-18:50 – E II. előadó:
A konferencia ünnepélyes megnyitója
Végh Richárd – (A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója): Tőzsdefejlesztés a nemzeti tőke megtartása és megerősítése érdekében

1. nap (2016.11.08.)
Mi is az a FinTech?

13:15 – E III. előadó: A Heller Farkas Elsős Verseny ünnepélyes díjátadója

13:40-15:10 – E III. előadó:
Bummer Tamás (Digital Asset Holdings – Chief Ledger Architect): BLOCKCHAIN – A bitcoin hátterében húzódó technika lehetőségei – Distributed Ledgers – The conveyor belt for finance

15:30-16:15 – E III. előadó:
Suppan Márton (Peak Financial Services igazgató): Egy új időszámítás kezdete – A digitális bankolás korszaka

16:20-17:00 – E III. előadó:
Kóka János (Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgató): One Mobile – Fizessünk okostelefonnal!

17:20-18:50 – E III. előadó:
Fintech Kerekasztal beszélgetés – Vinnai Balázs (BNL Growth alapító), Boros Áron (MKB Consulting), Szabó Márton (Koin Kft., ügyvezető igazgató), Kóka János (Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgató), moderátor: Lemák Gábor (Fintech Group)

2. nap (2016.11.09.):
Bankok és szabályozás a FinTech viharában

13:30 – E III. előadó: Nyereményjátékunk sorsolása
13:40-15:10 – E III. előadó:
Hetényi Márk (MKB Bank vezérigazgató helyettes): Bankok és a FinTech

15:20-15:30 – E III. előadó:
A nyereményjáték kisorsolása

15:30-17:00 – E III. előadó:
Bartha Lajos (MNB – Pénzügyi Infrastruktúrák Igazgatóság) – A FinTech szabályozása

17:20-18:50 – E III. előadó:
Hegedüs Éva (Gránit Bank elnök-vezérigazgató): Gránit – A digitális bank

3. nap (2016.11.10.):
IT és a pénzügyek

13:40-15:10 – E 3005. előadó:
Antal Lajos (Deloitte Kiberbiztonsági Tanácsadás üzletág vezetője) – IT biztonság a pénzintézeteknél: hogyan védik a pénzüket a bankok?

15:30-16:15 – E 3005. előadó:
Radnai Márton (Ramasoft Kft. vezérigazgatója) – Robotok a pénzügyi piacokon – szükség lesz még ránk?

16:20-17:00 – E 3005. előadó:
Fazekas Ferenc (Invest and Trade Kft.) – High Frequency Trading – Száguldás a tőzsdén

17:20-18:50 – E 3005. előadó:
Nagy-Rácz István (Dmlab Kft. ügyvezető partnere, adatelemző szakértő) – Az adatbányászás jövője

Az eseményre a regisztráció nem kötelező, de a regisztráltak számára ülőhelyet biztosítunk. Regisztráció ide kattintva.