Szakmai Hét 2011

(2011. november 14 – 23.)

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli 2011-ben a Heller Farkas Szakkollégium. Idén kerül sor a 10. Heller Farkas Szakmai Hétre. E két tény is megerősíti, hogy a mai bizonytalan és gyorsan változó világban is képes egy szervezet sikeresen működni.
A legelső szakmai héten, melyet Lámfalussy Sándorról neveztek el, neves előadók és szakemberek – mint például Chikán Attila vagy Farkas Ádám – elemezték a magyar pénz- és tőkepiac felkészültségét, szabályozását. Innentől kezdve része lett éves működésünknek ez a rendezvény. A konferencia általában a fővédnök nevét viselte, így beszélhetünk Lámfalussy-, Kopits-, Kornai-Hetényi, Bokros, Szapáry Szakmai Hétről. 2005-ben, Heller Farkas halálának 50. évfordulóján, a szakmai hetet szakkollégiumunk névadójáról keresztelték el.

A konferencia minden évben különböző gazdasági-pénzügyi témák köré épül: költségvetési politika, közpénzek és adórendszer, gazdasági növekedés és egyensúly, a monetáris politika szerepe, válságstratégiák. Idén is igyekszünk aktuális, sokakat foglalkoztató kérdésekre koncentrálni.

Az ez évi konferenciát Heller Farkasra és a szakkollégium 15 éves múltjára emlékezve nyitja meg Soós Péter és Dr. Madarász Aladár. Ezt követően Jaksity György fog a jelenlegi gazdasági folyamatokról, a várakozásokról és napjaink helyzetének kilátásairól beszélni. A kétszer három napos rendezvényt témák szerint tagolhatjuk: a hitelválság, a kormányzati gazdaságpolitika, a távol-keleti gazdaságok lehetőségei –  és hatásuk a „nyugati világra” –, a bankszabályozások és a frankválság egyaránt terítékre kerülnek.

A meghívott előadók eltérő területek képviselői (szociológusok, nagykövetek és közgazdászok egyaránt lesznek közöttük), ezért más és más módon keresik a választ arra a kérdésre, hogy hova tart a világ, fejlődés vagy összeomlás várható-e a következő években, és hogy miként tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A 10.

Heller Farkas Szakmai Hét záró rendezvénye az ingatlanpiaci buborékról és a frankválságról szóló vita lesz, melyet Riecke Werner nyit meg a téma rövid áttekintésével.
Reméljük, a konferencia közönsége számára ekkorra már összeáll a kép arról, hogy mi is zajlik jelenleg a világban!

Új Széchenyi Terv - Magyarország megújul!